Selvledelse og Mental trening

Hurra – firmaet mitt fyller 1 år i dag! I dag har jeg reflektert mye om hvordan dette første året som selvstendig næringsdrivende har vært. For ett år!
«Kunne vel ikke vært verre tidspunkt å starte egen business på med tanke med Covid-19» har mange sagt til meg og jeg er enig det, ikke det beste tidspunktet med tanke på økonomi, men det beste tidspunktet hvis jeg tenker på hva det har gjort med meg mentalt og hvordan jeg har fått brukt denne situasjonen til læring. Hvordan jeg kan bruke disse erfaringene til de som ønsker å starte egen business, eller trenger å styrke seg mentalt i for eksempel en omstillingsprosess.

Men først 1 år tilbake i tid og litt før det: Jeg har i mange år ønsket å drive egen business. Faren min startet firma da jeg ble født og broren min har også drevet for seg selv, så jeg tror det ligger i blodet. Kjæresten min har drevet eget firma i mange år nå, så han har vært en viktig støttespiller i valget med å starte eget.
For ett år siden mente jeg tidspunktet var riktig, datteren min hadde flyttet hjemmefra og det var bare meg (og to hunder og en katt) i husholdningen. Så jeg valgte å hoppe ut i det med begge bena – uten sikkerhetsnett og økonomisk forutsigbarhet. Jeg sa opp en trygg og godt betalt jobb for å kunne leve ut min drøm.
Jeg hadde i en del måneder før jeg ble Gründer øvd på det å ha dårlig råd (for det ville jeg få!) og lagde meg ett sparesystem. Jeg solgte mye eiendeler på nettet, levde på rester av det jeg fant i skuffer og skap, handlet kun mat jeg fant på 50%, (litt utfordrende for en vegeterianer som meg) kjøpte ingen ting nytt, samt takket nei til alt som kostet penger. Allikevel følte jeg aldri at jeg gikk glipp av noe sosialt eller manglet noe.
Jeg deltok på mange webinarer og seminarer for oppstartsbedrifter for å kunne ha nok verktøy i sekken som selvstendig næringsdrivende. Alt fra regnskap, skatt og moms, kalkyler, markedsføring, pitche-konkurranser, hvordan lage nettside og ulike foredrag innen mine fag. Super måte å forberede seg på og ikke minst knytte nettverk med andre i samme situasjon. Jeg leide meg ett kontor hos Kontorhuset i Drammen fra dag 1. Det var helt avgjørende for meg å ha ett kontor å gå til fra første dag. Følelsen av å gå på jobb, ha kolleger, være en del av ett fellesskap.

Jeg var så utrolig heldig og fikk en flying start: Jeg ble leid inn som konsulent hos min daværende arbeidsgiver fra første dag og ut 2019. Fra jul og frem til mars i år ble det mange små-oppdrag både hos bedrift og for privatpersoner. Fikk nytt, stort, oppdrag i mars som skulle vare ut august, men så traff Covid 19 og kontrakten min terminert. Det er snart ett halv år siden. Jeg sa opp kontorplassen da jeg mistet all inntekt. Jeg begynte å jobbe hjemmefra og det har jeg gjort siden. Og det må jeg si det har bydd på en del utfordringer. Være i samme miljø – altså mitt hus – en hel arbeidsdag er utfordrende. Ikke har jeg kolleger som jeg møter fysisk eller på Teams. Så dette med selvledelse har jeg virkelig fått brynet meg på sammen med mental trening. Jeg har funnet ut at gode rutiner er alfa omega. Gode rutiner helt fra morgenen av, samt jobbe målrettet i en hel arbeidsdag. Ikke gjøre andre ting som f.eks å klippe gresset, vaske vinduer, gå tur med hundene, eller se på Netflix. Dette må jeg gjøre etter arbeidstid som normalt hvis jeg hadde ett kontor å gå til. Dette krever selvdisiplin og selvledelse. Jeg må rett og slett motivere meg selv hver morgen og gjennom dagen slik at jeg kan tegne nye oppdrag og skaffe flere kunder slik at jeg når mine mål som Gründer. Jeg må kjenne meg fornøyd med dagens innsats når jeg legger meg og kunne klappe meg selv på skulderen «Godt jobba». Jeg må ha en dagsplan, ukeplan, månedsplan. Og jeg må ha ett belønningssystem.

Nå er heldigvis for meg, sommeren over og firmaene og folket begynner å lande i hverdagen igjen, selv om den fortsatt er annerledes pga Korona. Jeg har meldt meg på mange webinarer og seminarer for å kunne holde min faglige kompetanse i sjakk. Har allerede ett oppdrag denne uka og venter på avgjørelser på noen større oppdrag i nær fremtid. Så jeg tror og håper jeg får en aktiv høst, og det kommer av målrettet arbeid og en god plan, selvledelse og mental trening.
Så i dag på ett-års dagen klapper jeg meg på begge skuldrene og gratulerer Nina Laugerud AS med sitt første leveår og ser med stor iver frem til ett nytt år hvor jeg får fortsette å motivere, hjelpe og backe opp andre som trenger det i arbeidslivet, bedrifter som trenger HR relaterte oppgaver eller endringsledelse.

Håper du som leser vil fortsette å følge meg inn i mitt andre leveår!

Ønsker du dele artikkelen?

Share on facebook
Share on linkedin

Nyeste saker

Nina Laugerud

Rådgiver og coach

Rådgiver og coach innen rekruttering, mentoring og omstillingsprosesser.

Følg meg på Facebook